Følelser som ressourcer – hvad betyder det?

Hver følelse har en knyttet betydning, og at der for enhver følelse er en særlig situation, hvor det kan være fornuftigt at føle og opleve den særlige følelse. For at være i stand til handling, er det vigtigt at forstå følelser som ressourcer.

De giver os vigtige oplysninger og har en vigtig funktion for den måde, vi håndterer den verden, vi lever i. I en akademisk kontekst bruges opdelingen i positive og negative følelser stadig, og som et resultat opdeler vi vores oplevelser i 2 kategorier , positive og negative, og prøv at undgå de mindre behagelige (Russell, 1980).

Mennesker oplever og vurderer følelser forskelligt. Og i en verden, hvor vi lærer, selv som børn, at evaluering er meget vigtig, er det ganske forståeligt, at vi også vurderer vores følelser. For et opfyldt, sundt liv er vi dog nødt til at forstå følelser som ressourcer og tilskynde folk til at tage deres følelsesmæssige oplevelser alvorligt. Det betyder også at respektere følelser, som vi ikke synes, er så behagelige, og at finde en måde at værdsætte de følelser, der angiveligt er smertefulde eller føles som ubehagelige og bruge dem som en værdifuld ressource. Leslie Greenberg, grundlæggeren af følelsesfokuseret terapi, fortæller om ”følelsesmæssig produktivitet:” Det er når mennesker er i stand til at bruge informationen indeholdt i deres grundlæggende følelser (følelsesudnyttelse) og regulere deres oplevelse og handlinger på en adaptiv måde (Greenberg, 2012).

Greenberg, L. S. (2012). Emotions, the great captains of our lives: their role in the process of change in psychotherapy. Am Psychol, 67(8), 697-707. doi:10.1037/a0029858
Russell, J. (1980). A circumplex model of affect. Journal of Personality and Social Psychology, 39(6), 1161-1178.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.